Je bekijkt nu Wat je moet weten over de aankomende CITO/IEP-toetsen (en hoe je hiervoor kunt oefenen)!

Wat je moet weten over de aankomende CITO/IEP-toetsen (en hoe je hiervoor kunt oefenen)!

We zijn inmiddels al over de helft van het huidige schooljaar. Recentelijk hebben alle ouders de resultaten van de middentoetsen ontvangen en binnen een paar weken zullen alle basisscholieren de eindtoetsen van dit schooljaar maken. Een optimale voorbereiding is van belang en daarom hebben wij alle belangrijke informatie voor jullie ouders op een rij gezet!

Het verschil tussen IEP LVS (Leerlingvolgsysteem) en CITO LiB (Leerling in Beeld) toetsen

De twee meest voorkomende niveautoetsen zijn IEP en CITO. Iedereen heeft er wel van gehoord, maar wij zullen hieronder in het kort uitleggen wat de verschillen zijn.

Cito (Centraal Instituut voor Toets Ontwikkeling) is in de jaren ’60 ontwikkeld om het niveau van leerlingen op een optimale manier te meten. Tegenwoordig worden de CITO-toetsen twee keer per jaar afgenomen en kan jouw kind een score behalen tussen de A (hoogste score) en E (laagste score). Het kan ook voorkomen dat u de resultaten in Romeinse cijfers ziet. Dan is de schaal van I (hoogste score) tot en met V (laagste score).

IEP-toetsen worden (ook) vanaf groep 3 aangeboden aan leerlingen en hebben als doel hetzelfde: kijken wat het niveau van uw kind is. Buiten rekenen, spelling en rekenen wordt tijdens de IEP ook gekeken naar de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen. Het grootste verschil is dat IEP rekening houdt met je kind. Dit wordt gedaan op verschillende manieren. Als eerste wordt de score van het kind niet vergeleken met andere leerlingen, maar met de oude score van het kind. Daarnaast is de tekst voornamelijk gericht op de leeftijd van uw kind, zodat zij zich kunnen inleven in de toetsen. Dit moet ervoor zorgen dat leerlingen geconcentreerd de toets maken en dat de toets optimaal kan meten wat het niveau van het kind is. Als laatste werkt IEP zoveel mogelijk met kale sommen, zodat een taalachterstand geen belemmering is voor je kind. Zo kan je kind toch hoog scoren voor rekenen, zelfs als hij/zij een taalachterstand heeft (of dyslexie).

Het verschil tussen midden-toetsen (M4-M5-M6-M7) en de eind-toetsen (E4-E5-E6-E7)

Basisscholieren worden vaker getoetst maar krijgen twee belangrijke toetsen per schooljaar. Uw kind leert veel tijdens een schooljaar en daarnaast verdiepen de leerlingen zich verder in de stof. Om een goed beeld te hebben of de leerlingen de stof goed hebben opgepakt, volgt hieruit een score waarmee u het niveau van uw kind kunt zien en de groei van uw kind. De M- staat voor midden en E- staat voor eind. E7 betekent dus de niveautoets die is afgenomen aan het einde van groep 7.

Wanneer worden de CITO en IEP-toetsen afgenomen?

De CITO- en IEP-toetsen vinden tweemaal per jaar plaats. De middentoetsen vinden rond januari plaats en de eindtoetsen rond mei/juni.

Hoe kan ik oefenen met mijn kind?

Iedere ouder gunt zijn/haar kind een optimale voorbereiding. Daarnaast zit er soms meer in uw kind en kan oefenen ervoor zorgen dat uw kind zijn/haar vaardigheden kan verbeteren. Als onderwijsexperts hebben wij veel ervaring met het begeleiden van basisscholieren. Wij hebben hieronder een aantal tips op een rij gezet zodat u thuis nog kunt oefenen met uw kind.

  • Laat je kind elke dag minimaal 30 minuten een leesboek op niveau lezen. Dit helpt je kind met het verbreden van zijn/haar woordenschat. Daarnaast kan dit de leesconcentratie van je kind verbeteren waardoor hij/zij minder snel wordt afgeleid tijdens het lezen.
  • Laat je kind elke dag een paar afleveringen van Het Klokhuis kijken op YouTube. Deze educatieve video’s helpen je kind hun woordenschat te verbreden. Ze leren hiermee niet alleen nieuwe woorden door ze te horen/lezen, maar ook door ze te zien.
  • Laat je kind wennen aan kladpapier te gebruiken. Scholen gebruiken tegenwoordig steeds vaker tablets/laptops, maar dit kan ervoor zorgen dat je kind vaak gaat hoofdrekenen. Alleen kan je kind niet alles oplossen door middel van hoofdrekenen. Vooral het rekenen met breuken, staartdelingen of grote keersommen zijn onderwerpen waarbij je kind kladpapier moet gebruiken. Hier houden de makers van de toetsen rekening mee!

Als ouder zijnde wil je het beste voor je kind. We zien vaak ouders die hun kind optimaal willen voorbereiden op de toets, maar die thuis zelf vastlopen met de tijd of (beschikbare) stof. Daarom bieden wij, zoals ieder jaar weer, onze CITO/IEP-toetstrainingen aan. Tijdens de meivakantie worden leerlingen van groep 5/6/7 voorbereid door onze onderwijsexperts. Ze krijgen uitgebreide uitleg over alle onderwerpen, krijgen de gelegenheid om te oefenen en leggen een oefentoets af. Daarnaast krijgt u ook oefenmateriaal mee naar huis zodat u als ouder de kans krijgt om te oefenen met uw kind.

Deze training wordt dit jaar gegeven op 6, 7 en 8 mei 2024 op onze hoofdlocatie in Amsterdam. Geïnteresseerd? Neem een kijkje door hierop te klikken.