Blog

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kind altijd zijn huiswerk maakt??

Fettah Olgun (onderwijsexpert) en Oguzhan Kobya (Tweede graads docent wiskunde), 23 september 2022

Weer een melding op magister dat uw kind zijn/haar huiswerk niet heeft gemaakt? Hieronder een aantal handige tips die je kunt gebruiken om uw kind te motiveren zodat zijn/haar huiswerk altijd af is!

Schermafbeelding 2022-09-22 om 21.00.20

1. Help uw kind met plannen!

Als ouder weet u dat huiswerk belangrijk is. Tijdens het oefenen kunnen zeker nog een aantal zwakke punten naar voren komen. Ze zeggen niet voor niks: oefening baart kunst.

Het probleem ligt niet altijd aan de motivatie van uw kind. Soms kan het best zo zijn dat uw kind zijn/haar huiswerk af wilt hebben, maar dat hij/zij moeite ervaart met het afmaken van zijn huiswerk vanwege gebrek aan tijd. Dat komt meestal door een gebrek aan time-management vaardigheden, zoals onderwijsexperts aangeven. Het komt vaak voor dat leerlingen één bepaald vak erg leuk vinden en vervolgens vooral aandacht besteden aan dat vak. Het is heel mooi om te zien dat een leerling extra aandacht wilt geven aan een vak waarin hij/zij genot uit haalt, maar dit gaat ten koste van andere vakken als bijvoorbeeld wiskunde en Engels. Plannen kan leerlingen hierbij enorm helpen en motiveren, omdat zij dan precies weten wat er elke dag gedaan moet worden.

2. Een goede werkruimte = effectieve en efficiënte werkwijze

Je kent het wel: je wilt net beginnen aan je wiskunde huiswerk, maar je kunt je geodriehoek niet vinden. Of je bent bezig met het lezen van een Franse tekst maar je weet niet wat 'tutorat' betekent.

Om je huiswerk zo effectief en efficiënt mogelijk te maken, moet je ervoor zorgen dat je een goede werkruimte hebt. Soms kan dit best lastig zijn als je niet weet waar je spullen zijn of als je elke twee minuten een berichtje ontvangt op jouw telefoon. Dit kan voor veel tijdverspilling zorgen! Verder is het ook belangrijk dat jouw bureau netjes opgeruimd is. Het is wetenschappelijk bewezen dat het werken op een opgeruimd bureau jouw concentratie verhoogd en ervoor zorgt dat je minder snel afgeleid raakt. Zorg er ook voor dat alle stoorzenders je niet kunnen lastigvallen. Zet je Playstation in een andere kamer en zet je telefoon uit. Dit zal ervoor zorgen dat je niet continu afgeleid zal raken en je huiswerk effectiever EN efficiënter zult maken.

3. De 30/10 regel

Tegenwoordig hebben veel leerlingen last van een slechte concentratie. De vraag is dan ook, wat kan je hieraan doen? Zijn er manieren om je concentratie te verbeteren?

Een goede manier om je concentratie te verbeteren, is door jezelf te belonen. Zorg ervoor dat je eerst 30 minuten goed bezig bent, door bijvoorbeeld wiskunde opgaves te maken of een samenvatting te schrijven voor biologie. Na deze 30 minuten kun je jezelf belonen door middel van een korte pauze. Deze korte pauze zal zorgen voor een boost in jouw motivatie. Een verhoogde motivatie leidt weer tot productiever werkgedrag, waardoor jij je huiswerk af kunt krijgen! Lukt het niet om 30 minuten geconcentreerd te blijven? Begin dan eerst met 10 minuten en bouw dan langzaam op naar 30 minuten.

4. Begin met bijles!

De afgelopen maanden hebben leerlingen een enorme achterstand opgelopen door de corona-crisis. Leerlingen hebben grotendeels geen les gehad en zijn belangrijke vaardigheden als 'plannen' niet gewend. Daarbij merken we ook dat leerlingen veel moeite hebben met het leren 'leren'.

Deze belangrijke vaardigheden zijn moeilijk om aan te leren en het vergt veel persoonlijke aandacht om dit over te brengen. Jammer genoeg hebben we de afgelopen jaren gezien dat klassen steeds voller zijn geworden, waardoor leerlingen de laatste jaren steeds minder persoonlijke aandacht hebben gekregen. Daarom zijn steeds meer ouders op zoek naar buitenschoolse ondersteuning voor hun kind.

Dankzij onze gespecialiseerde bijles docenten kunnen wij een impact maken op de schoolcarrière van basis- en middelbare scholieren. Hierbij helpen we leerlingen weer zelfverzekerd te worden. Wij helpen ze met het plannen, maken van samenvattingen en/of formule-overzichten. Dankzij onze inzet scoren onze leerlingen gemiddeld 1,1 punt hoger! Dankzij onze 'klassikale bijlessen', 'privé bijlessen' en CITO-trainingen zorgen we ervoor dat uw kind het beste uit zichzelf kan halen.

Wilt u zich inschrijven? Klik dan hieronder op de 'Inschrijfknop'! Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij denken graag mee over de toekomst van uw kind!

SCHRIJF JE NU IN EN MAAK EEN GOEDE START AAN HET NIEUWE SCHOOLJAAR!