Vanaf dit schooljaar maken leerlingen geen Eind CITO-toets meer, maar een doorstroomtoets. Er zijn verschillende soorten doorstroomtoetsen, elk met zijn eigen voordelen. Hier zetten we alles op een rijtje en geven we een overzicht van alle doorstroomtoetsen. Wij hebben alle doorstrgoomtoetsen op een rijtje gezet voor jullie.
1. AMN Doorstroomtoets
De AMN Doorstroomtoets is ontwikkeld om een adaptieve toets aan te bieden. Dit betekent dat de toets zich gaandeweg aanpast aan het niveau van je kind. Eerst krijgen de kinderen makkelijkere vragen, en des te meer ze goed beantwoorden, des te moeilijker de vragen worden. De AMN Doorstroomtoets is een digitale toets en kan niet op papier afgenomen worden. Een gemiddelde toets duurt 2 tot 2,5 uur en bestaat voornamelijk uit de benodigde onderdelen (Taalverzorging, rekenen en begrijpend lezen).
2. Diatoets
Ook de Diatoets is een digitale toets die niet op papier gemaakt kan worden. Het lijkt sterk op de AMN-toets, aangezien dezelfde onderdelen hier ook getoetst worden, en bovendien is deze toets ook adaptief.
3. IEP Doorstroomtoets
De IEP Doorstroomtoets is een populaire doorstroomtoets onder scholen. Ongeveer 40% van de scholen maakt al gebruik van deze toetsen. Wat de IEP zo bijzonder maakt, is de heldere en pakkende opmaak, vooral bij het onderdeel begrijpend lezen. Hiermee willen ze ervoor zorgen dat leerlingen het overzicht kunnen behouden en echt kunnen laten zien wat er in hen zit. De IEP heeft zowel een papieren als digitale variant van de toets. De digitale variant is, zoals bij voorgaande toetsen, ook adaptief. De IEP Doorstroomtoets biedt daarnaast ook een papieren versie aan, waarbij scholen zelf een keuze kunnen maken.
4. Leerling in Beeld – Doorstroomtoets (Cito)
Ook CITO zal een doorstroomtoets aanbieden. Voorheen hebben ze jarenlang de Eind CITO-toets ontwikkeld en hebben ze sinds dit jaar hun toetsingsmethode aangepast en verfrist. Ook hier heeft de school de keuze uit een digitale of papieren versie. Dit kan zelfs per leerling verschillen. Voor zowel leerlingen als leerkrachten is dit een vergelijkbaar en vertrouwd toetssysteem, aangezien het aansluit bij het Leerlingvolgsysteem (LVS). De LiB (Leerling in Beeld) doorstroomtoets biedt variatie in hun toetsen en maakt gebruik van open- en meerkeuzevragen.
5. Route-8 Doorstroomtoets
De Route-8 Doorstroomtoets is een toets die is ontwikkeld door A-VISION. Deze toets behandelt, net als alle andere toetsen, de ‘verplichte’ onderdelen. De onderdelen taalverzorging, rekenen en begrijpend lezen vallen onder de ‘Wat kan ik?’-toets. Deze onderdelen zijn volgens A-VISION compact zodat leerlingen zo min mogelijk worden belast. Dit onderdeel bepaalt ook al de eindscore van leerlingen. Naast dit verplichte onderdeel heeft A-VISION ook twee extra toetsen toegevoegd: ‘Wie ben ik?’ en ‘Wat wil ik?’. Deze onderdelen geven leerkrachten een overzicht van het sociaal-emotioneel functioneren van kinderen, het leergedrag, de leervoorkeuren van een kind en de visie van een kind. De Route-8 toets is, net als voorgaande toetsen, ook digitaal. A-VISION geeft aan dat leerlingen eerst de mogelijkheid krijgen om bekend te raken met de software, waardoor ze de toets op een comfortabelere manier kunnen maken.
6. DOE Doorstroomtoets
De DOE doorstroomtoets is een methodiek die is ontwikkeld door de overheid. Deze methode biedt verschillende opties. Zo kan er gekozen worden tussen een digitale en een papieren toetsingsmethode. Daarnaast hebben de leraren de keuze tussen een adaptieve of lineaire toetsing. Bij een lineaire toetsing krijgen alle leerlingen dezelfde vragen en zal het antwoord van uw kind geen invloed hebben op volgende vragen. Daarnaast zijn er meerdere soorten vragen, zoals de standaard meerkeuzevragen, maar ook sleepvragen, aanklikvragen, dropdownvragen, dicteevragen en meerkeuzevragen. Deze variatie zorgt voor een interactievere manier van toetsing.
Al met al zijn het vergelijkbare toetsen. Alle toetsen behandelen de standaardonderdelen: Begrijpend lezen, rekenen en taalverzorging. Binnenkort zullen we nog gedetailleerder schrijven over alle belangrijke onderwerpen waar de toets uit bestaat, dus volg snel onze socialmediakanalen.