Je bekijkt nu 4 cruciale tips voor een optimale voorbereiding op de Eind Cito Toets!

4 cruciale tips voor een optimale voorbereiding op de Eind Cito Toets!

Na de zomervakantie is het dan zover. Uw kind mag na 8 jaar op de basisschool de Eind Cito toets gaan maken. Een belangrijk en cruciaal moment waar een effectieve voorbereiding het verschil kan maken.​

1. Focus op rekenen en begrijpend lezen​

Op de basisschool krijgen leerlingen meerdere vakken: Taal, rekenen, spelling, geschiedenis, begrijpend lezen en nog veel meer. Het advies wat uw kind krijgt van zijn/haar docent(e) is voornamelijk gebaseerd op de resultaten van begrijpend lezen en rekenen..

Dat is in principe ook logisch. Op de middelbare school krijgen leerlingen gemiddeld 10-13 vakken waarbij er veel gelezen en geleerd moet worden. Des te hoger het niveau (VMBO – VWO), des te meer informatie uw kind tegelijkertijd moet kunnen leren en onthouden. Een van de belangrijke vakken is rekenen omdat het een basis is voor vakken op de middelbare school als Wiskunde, Natuurkunde en Scheikunde. Dit zijn vakken waarbij de basis rekenvaardigheden erg belangrijk zijn. Van daar dat leraren het advies van uw kind baseren op rekenen en begrijpend lezen.​

2. Help je kind met het vinden van de belangrijke gegevens.​

Je kent het wel: je bent een simpele redactiesom aan het maken met je kind. Alleen loopt je kind vast en snap je niet waarom. Het is immers een makkelijke plus-som, toch?. Hoe komt het dan dat je kind een simpele som als deze niet kan maken?

Je kent het wel: je bent een simpele redactiesom aan het maken met je kind. Alleen loopt je kind vast en snap je niet waarom. Het is immers een makkelijke plus-som, toch?. Hoe komt het dan dat je kind een simpele som als deze niet kan maken?

Een belangrijke reden waarom kinderen vastlopen tijdens het maken van ‘simpele’ redactiesommen is omdat ze de belangrijke gegevens (in dit geval de getallen) eruit kunnen halen. Hierbij adviseren wij ouders om kinderen eerst te vragen welke getallen ze zien in de redactiesom en welke berekening ze moeten maken (optellen, aftrekken, delen of vermenigvuldigen). Dit zorgt ervoor dat kinderen aandachtig de opdracht opnieuw lezen en dit keer weten wat ze moeten zoeken.

Het kan ook voorkomen dat er een tussenberekening gemaakt moet worden voordat uw kind het goede antwoord kan vinden. Hierbij is het handig om een schema/tekening te maken van de situatie. Hierdoor krijgt uw kind inzicht over de situatie en kan uw kind zien welke informatie ontbreekt. Onze partner – ‘Wijzer over de basisschool’ – heeft hier een handige artikel over geschreven die u hieronder kunt vinden, zeker het lezen waard! ​

3. Een goede nachtrust en ontbijt maakt een groot verschil​

Na de kerstvakantie begint het dan: De eind CITO Toets. Een hele spannende periode voor u en uw kind! Een goede nachtrust en een goed ontbijt helpt uw kind om betere cijfers te halen!

Dit blijkt namelijk uit een onderzoek van de Open Universiteit. Onderzoekers geven het volgende aan:  

Er is al heel wat onderzoek gedaan naar het verband tussen ontbijten en schoolprestaties. Als je ontbijt, en dus je hersens op tijd van voeding voorziet, werkt je geheugen beter, je voelt je alerter én je humeur is beter. Dat blijkt ook uit de schoolcijfers: die gaan met 0,1 punt omhoog’ (Open Universiteit, April 2019)

Zorg ervoor dat je kind op tijd naar bed gaat en op tijd wakker wordt. Een goede ontbijt zal ervoor zorgen dat hij genoeg energie heeft en scherp blijft. Een banaan of appel kan voor een energie-boost zorgen dus maakt dat gerust onderdeel van zijn lunch.​

4. Volg een Cursus Eind Cito Training.​

De afgelopen jaren hebben leerlingen een enorme achterstand opgelopen door de corona-crisis. Leerlingen hebben grotendeels geen les gehad en hebben belangrijke lees- en rekenvaardigheden niet meegekregen.

In samenwerking met onze partner – Wijzer over de basisschool – organiseren wij dit jaar weer ‘The final sprint’ – de optimale Eind Cito training voor uw kind . Hierbij krijgen leerlingen uitleg over belangrijke leesstrategieën en rekenvaardigheden. De training bestaat uit belangrijke leesstrategieën als ‘oorzaak & gevolg’ en rekenvaardigheden als ‘verhoudingstabellen’ waardoor uw kind in een korte periode veel kennis zal opdoen en een achterstand kan wegwerken. Verder oefenen we met Cito-gebaseerde oefentoetsen. Hierdoor is uw kind optimaal voorbereid is voor de Eind Cito-toets..


​Benieuwd naar onze Eind Cito-trainingen? Klik hier voor meer informatie!​