Het moment waarop je kind de basisschool verlaat en de overstap maakt naar de middelbare school is een belangrijk en soms uitdagend moment in hun onderwijsreis. Voor zowel ouders als kinderen kan deze overgang spannend en stressvol zijn. Het goede nieuws is dat er stappen zijn die jij als ouder kunt nemen om je kind te helpen bij deze aanpassing en ervoor te zorgen dat ze zich op hun gemak voelen en succesvol zijn op de middelbare school. Hier zijn enkele tips om u te begeleiden:
- Bespreek de situatie thuis
Het is belangrijk om te peilen hoe je kind de overstap ervaart. Probeer samen met je kind te praten en te achterhalen wat zij moeilijk vinden. Vinden ze het moeilijk om hun spullen op orde te houden? Weten ze niet wanneer ze moeten beginnen met leren voor een toets? Heeft je kind meer moeite met bèta-vakken (wiskunde, scheikunde, natuurkunde, enz.), alfa-vakken (maatschappijleer, geschiedenis, aardrijkskunde, enz.) of met de talen? Ieder kind ervaart deze overgang anders en heeft andere problemen. Daarom is het identificeren van het probleem enorm belangrijk en een goede eerste stap.
- Stel haalbare en realistische doelen op
Je kind heeft de afgelopen jaren zijn best gedaan om een passend advies te scoren. Veel leerlingen maken een grote groei mee in groep 7 en 8. Ze hebben altijd een doel voor ogen gehad, maar nu zitten ze in de brugklas en kan het zo zijn dat ze niet weten wat hun doel is. Stel samen met je kind doelen op. Zorg ervoor dat deze doelen voldoen aan de SMART-criteria:
- Specifiek: Zorg ervoor dat je een specifiek doel opstelt. Als voorbeeld: je kind heeft moeite gehad met rekenen op de basisschool. Dan zal hij/zij waarschijnlijk ook moeite hebben met wiskunde. Je doel kan zijn: ervoor zorgen dat je altijd je huiswerk af hebt en de opdrachten en alle opdrachten die je niet begrijpt, bespreekt met je docent.
- Meetbaar: De doelen die je hebt opgesteld moeten meetbaar zijn. Anders is het namelijk moeilijk om te kijken of je kind goed op weg is. De simpelste manier is om de cijfers van je kind bij te houden. Daarnaast kan je ook een checklist maken. Hierop staan dan alle opdrachten van een hoofdstuk. Zodra je kind de opdrachten van deze week af heeft, kan je het afvinken.
- Haalbaar: De doelen die je hebt opgesteld moeten ook haalbaar zijn. Je kind heeft namelijk ook tijd nodig voor zichzelf. Daarnaast kan het zo zijn dat je kind hulp nodig heeft. Als je kind veel moeite heeft met wiskunde en hij de benodigde aandacht niet krijgt op school, kan je ervoor kiezen om bijles in te schakelen.
- Relevant: De doelen die je hebt opgesteld moeten relevant zijn. Dit betekent dat alle doelen hem moeten ondersteunen bij je hoofddoel: ervoor zorgen dat je kind het beste uit zichzelf kan halen.
- Tijdgebonden: Het is belangrijk dat alle doelen die je hebt opgesteld binnen een periode bereikt moeten worden. Bepaal samen met je kind wat een realistische deadline is.
- Maak gebruik van samenvattingen, formule-overzichten en planners
Op de middelbare school moet je kind meer zelf doen, hij/zij krijgt meer verantwoordelijkheid. Zo verwachten docenten dat je kind zich houdt aan deadlines voor opdrachten, zelfstandig zijn huiswerk maakt en tijdig begint met leren. Dit lijkt allemaal veel (en dat is het ook), maar er zijn meerdere middelen die je hiermee kunnen helpen.
- Samenvattingen: Voor vakken als geschiedenis, aardrijkskunde of biologie waarbij je veel tekst moet leren, is het handig om een samenvatting te maken. Een goede samenvatting bevat alleen hoofdzaken, is kort en overzichtelijk.
- Formule-overzichten: Voor vakken als natuurkunde, scheikunde en wiskunde moet je goed kunnen rekenen. Voor de bèta-vakken hoef je stukken minder tekst te kennen, maar moet je wel handig zijn met formules. Om deze formules goed onder de knie te hebben, is het van belang dat je weet hoe formules werken. Schrijf alle formules over op een leeg blad en benoem elke grootheid en eenheid van deze formule. Hieronder hebben wij de tweede wet van Newton uitgewerkt, zodat je een beeld hebt.
- Planners: Het maken van huiswerk, inleveren van opdrachten en leren voor toetsen is meestal nieuw voor de meeste brugklassers. Het is van belang dat leerlingen een realistische planning hebben. Ze moeten rekening houden met hun privéleven maar ook tijdig leren. Daarom kunt u hieronder onze (gratis) planners vinden. Leerlingen kunnen dit gebruiken als hun agenda, maar ook als planners. Twee-in-een, lekker handig!
- Zorg voor balans
Balans is altijd van belang, ook voor jouw kind natuurlijk. Ze moeten zich aanpassen aan een nieuwe omgeving waar minder stabiliteit is. Ze hebben meerdere docenten op een dag, verschillende vakken waar ze les over krijgen, boeken die ze rond moeten sjouwen en nog veel meer. De meeste middelbare scholen bieden buitenschoolse activiteiten aan. Tijdens zulke activiteiten kan je kind nieuwe vrienden maken en tegelijkertijd plezier hebben. Dit zorgt ervoor dat je kind beter in zijn vel zit.
We zijn in oktober en de meeste leerlingen beginnen langzamerhand te wennen. Heeft je kind nog steeds moeite met plannen of leren? Wij kunnen je kind hiermee ondersteunen. Dit doen we middels onze klassikale bijlessen. Je kind komt in een kleine groep (5-7 leerlingen) terecht waarbij onze bijlesdocenten je kind onderste